Drukuj stronę|Poleć znajomemu|Wersja PDF
telefon alarmowy:196 55
!--TYPO3SEARCH_begin--

Przepisy

Jantar Sp. z o.o. Z.P.Z. STOLON proponuje kilka prostych przepisów wykorzystujących nasze produkty.

 

PUREE ZIEMNIACZANE

(ok. 4 porcji – 700g)

Składniki:

Płatki ziemniaczane  125 (2 szklanki)

Woda                      420 ml  (ok.2 szklanki)

Mleko                      200 ml ( ok. 1 szklanki)

Sól                          1 łyżeczka

Sposób przyrządzania:

Dwie szklanki wrzątku, szklanka mleka, łyżeczka soli. Do naczynia z przygotowanym płynem wsypać dwie szklanki płatków ziemniaczanych.

             

NIE MIESZAĆ ! NIE GOTOWAĆ!

NIE ZALEWAĆ WRZĄTKIEM!

 

Możecie Państwo doprawić puree według własnego uznania i dodać np.: masło, koperek, cebulkę suszoną, zioła prowansalskie lub gałkę muszkatołową .

 

 

KOTLETY ZIEMNIACZANE

(ok. 3 porcji – 600g)

Składniki:

Płatki ziemniaczane       125 g (2 szklanki)

Woda                           300 ml (1 ½ szklanki)

Mąka pszenna               70 g (1/2 szklanki)

Mączka ziemniaczana    20 g (1 duża łyżka)

Jajko, sól, cebulka, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Przygotować z wody i płatków ziemniaczanych masę ziemniaczaną, dodać zarumienioną na tłuszczu cebulkę(bez tłuszczu), sól, pieprz, mąkę pszenną i mączkę ziemniaczaną. Wymieszać. Na stolnicy uformować wałek z ciasta i pokroić go na kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

                  

  KLUSKI ŚLĄSKIE

(ok. 3 porcji – 600g)

Składniki:

Płatki ziemniaczane         125 g ( 2 szklanki)

Mleko lub woda               350 ml (1 ¾ szklanki)

Mączka ziemniaczana      100 g (ok.1/2 szklanki)

Sól                                 ½ łyżeczki

Sposób przyrządzenia:

Do naczynia wsypać płatki ziemniaczane i mączkę ziemniaczaną. Dodać stale mieszając, letnią wodę lub mleko i sól. Masę wyrobić. Z ciasta formować okrągłe spłaszczone kluski, w środku zrobić wgłębienie. Gotować, od chwili wypłynięcia na powierzchnię, około 2 minuty.        

 

PYZY BŁYSKAWICZNE

(ok. 5 porcji – 1250g)

Składniki:

Ziemniaki surowe            1 kg

Płatki ziemniaczane         125 g (2 szklanki)

Mączka ziemniaczana      1 łyżka

Sól                                1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia:

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Wsypać łyżkę mączki i łyżeczkę soli. Mieszając miazgę ziemniaczana dodawać płatki aż do uzyskania konsystencji pozwalającej na formowanie kulek. Uformowane pyzy gotować 5 min. w osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody pyzy polać podsmażonym boczkiem i cebulą.

 

 

KOPYTKA

(ok. 3 porcji – 600g)

Składniki:

Płatki ziemniaczane         125 g (2szklanki)

Mleko i woda                   300 ml (1 ½ szklanki)

Mąka pszenna                 100 g (3/4 szklanki)

Jajko                              1

Sól                                ½ łyżeczki

Sposób przyrządzenia:

Do miseczki zawierającej 300 ml wody (lub wody z mlekiem w ilości pół na pół) wsypać płatki, wbić jajko oraz dodać sól i mąkę. Wszystko wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 2 cm, a następnie pokroić skośnie na kawałki ok. 1,5 cm. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

 

Z ciasta na kopytka można formować także knedle, stosując różne nadzienia owocowe.

 

  

KLUSKI LENIWE

(ok. 4 porcje – 1080g)

Składniki:

Płatki ziemniaczane        150 g (2 szklanki)

Mąka pszenna                160 g (11/4 szklanki)

Ser twarogowy               300 g

Jajko                             1

Woda ciepła                   430 ml (ok. 2 szk.)

Sposób przyrządzania:

Sporządzić puree ( 150 g płatków i 430 ml ciepłej wody ), wystudzić. Do zimnego puree dodać mąkę, ser i jajko. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować cienki wałek i pokroić na podłużne kawałki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem, bułką tartą i cukrem lub śmietanką.

 

!--TYPO3SEARCH_end--